Wandkleed viert culturele relatie tussen Rusland en Nederland

Vrijdag 4 december is het bijna 8 meter lange wandkleed "The cat, the herring and more tall tales from the Neva"  onthuld in Sint-Petersburg door de Nederlandse kunstenaar Koen Taselaar. Dit prachtige werk is in het TextielLab in Tilburg gemaakt. Het wandkleed is ontzettend kleurrijk en als je goed oplet zie je ook hele grappige stukjes terugkomen. Dit wandkleed verteld het verhaal van tsaar Peter de Grote en viert ruim 3 eeuwen aan culturele betrekkingen tussen Nederland en Rusland.

Het TextielMuseum trad op als intermediair voor de Stichting Hermitage en vroeg aan Koen Taselaar een nieuw kunstwerk te maken. Dit prachtige wandkleed laat belangrijke momenten uit de geschiedenis van Sint-Petersburg zien vanaf het moment dat de stad is opgericht tot nu.

Wandkleed Koen Taselaar, foto: Tommy de Lange

Peter de Grote wordt afgebeeld als een enorme kat. Dit is omdat er een volksprent bestaat die de tsaar als een grote, gemene kat afbeeldde en gevreesd werd door het "muizenvolk". Ook zijn de Twentse handwerklieden en wevers afgebeeld die zich in de 18e eeuw, voor handel met Rusland, in Sint-Petersburg vestigde. Natuurlijk is er nog veel meer te zien op het wandkleed!

Op 4 december was er een live presentatie van het wandkleed in Sint-Petersburg die je kon volgen via een livestream op You-Tube. 

Delen
Nieuwsbrief
Delen