News!

TextielMuseum maakt gordijnen voor het Koningshuis!

Het TextielMuseum in Tilburg heeft de eer om deze week te beginnen met het maken van de nieuwe gordijnen voor het paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Het woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Niet alleen het TextielMuseum helpt mee, maar koningin Máxima borduurt zelf ook mee.

De bijzondere gezamenlijke opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst van het Koninklijk huis aan het TextielMuseum gaat om een eigentijdse nieuwe versie van de 18e eeuwse zijden gordijnen. Deze gordijnen hangen in de Chinese Zaal van het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, dit is één van de ontvangstruimtes van het woonpaleis van koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.  

De oude gordijnen zullen op geborgen worden, om verdere beschadiging te voorkomen. De nieuwe gordijnen zullen in het TextielLab van het TextielMuseum ontworpen worden. Deze gordijnen worden op een hypermoderne borduurmachine uitgewerkt. Het eerste deel van de productontwikkeling vindt plaats op een hi-tech borduurmachine, in co-creatie met de experts van het TextielLab. Onder leiding van borduurexpert Anna Bolk voegen vervolgens ruim honderd handwerkliefhebbers uit verschillende handwerkclubs, verenigingen, sociale werkplaatsen en leerwerkplekken uit het hele land borduursels toe. Ook koningin Máxima zal gaan mee borduren aan de nieuwe gordijnen.

Voordat de gordijnen in het paleis in Den Haag worden opgehangen, zijn ze in Tilburg te bewonderen door het publiek. De nieuwe gordijnen zijn samen met de originelen te zien in de tentoonstelling 'Koninklijk borduren | Verhalen en vakmanschap', van 15 oktober 2022 t/m 10 april 2023 in het TextielMuseum. De tentoonstelling biedt een blik achter de schermen van de totstandkoming van de Tilburgse koninklijke gordijnen. 

Delen
Nieuwsbrief
Delen