Favoriet!

Tilburg Trakteert in januari!

Iedere maand worden er leuke evenementen in het zonnetje gezet door Tilburg Trakteert maar sinds de lockdown hebben we anders na moeten denken. In plaats van evenementen een plekje bij ons te geven zetten wij nu natuurgebieden in het zonnetje!

Deze maand hebben wij een paar van onze favoriete gebieden uitgenodigd mee te doen met onze sociale media campagne. Wil jij ook op de hoogte blijven van de meest recente acties en locaties volg Tilburg Trakteert dan op Instagram en like de pagina.

Het Wandelbos

Ben jij al wel eens in het Wandelbos geweest? Dit prachtige bos in rond 1917 ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer die in Tilburg ook het Wilhelminapark en het Leijpark heeft ontworpen. In 1937 volledig klaar en kreeg het de naam; "Stadswandelbos". In de jaren vijftig veranderde de naam langzaam naar "Het Wandelbos" in de volksmond en zo wordt het nu nog genoemd. 

Wist je dat er ook veel voor kinderen te doen is? Zo kunnen zij naar uitspanning "De 7 geitjes" om paard te rijden, boogschieten, midgetgolf en een lekker hapje en/ of drankje. Daarnaast is er in het bos zelf ook genoeg te beleven. Wat dacht je van prachtige bladeren zoeken, eekhoorns spotten of lekker spelen in de speeltuin. Op een warme dag kun je ook de Ijskoning vinden aan de entree naar het bos, die volgens menig Tilburger, het beste vanille ijs verkoopt.

In 2021 komen er ook kabouters in het bos wonen! Het kabouterspad is een mooi initiatief van IVN Brabant om kinderen te stimuleren meer de natuur in te gaan en te ontdekken.

De Oude Warande

Wie van het Stadsbos013 heeft gehoord heeft waarschijnlijk ook gehoord van de Oude Warande. Dit sterrenbos, het oudste dat nog intact is in Nederland, is ontworpen in 1712 nadat de Heer van Tilburg en Goirle toestemming kreeg om een 'jachtpark' aan te leggen. Het ontwerp van dit gebied is gebaseerd op de barokke ontwerpen van André Le Nôtre die onder andere de tuinen van Versailles heeft ontworpen.

Dit gebied is perfect om even een frisse neus te halen en een lekkere wandeling te maken!

Landschapspark Moerenburg

Moerenburg is een redelijk nieuw landschapspark in Tilburg. Sinds 2005 is dit gebied geheel gerenoveerd en bestempeld als agrarisch landschapspark. Tijdens graafwerkzaamheden in dit gebied zijn ze de overblijfselen van een oud landhuis tegengekomen. Huize Moerenburg stond al in Tilburg in 1310 en was een van de eerste stenen huizen in onze gemeente. Na van eigenaar op eigenaar door te zijn verkocht is het landhuis in 1750 gesloopt. 

Er zijn helaas geen blauwdrukken meer van het landhuis maar door de fundering te bestuderen kon de gemeente zien hoe het landhuis er ongeveer uitgezien heeft. Daarvoor in de plek staat nu een grote stalen geraamte van wat ook het landhuis was.

Moerenburg is de perfecte locatie om lekker te wandelen, fietsen en prachtige foto's te maken. Ga zeker een keer een wandeling maken in dit prachtige gebied.

De Noorderplas

Dit prachtige gebied aan de noordelijke grens van Tilburg is een recent her-ontdekt natuurgebied voor de Tilburgers. In 2019 heeft gemeente Tilburg ontzettend veel werk geleverd aan dit natuurgebied om het uitnodigender te maken voor bezoekers en omwonenden en dat is gelukt! 

Je kan hier in de zomer prima zwemmen of op een stoeltje aan de waterkant zitten. Er zijn wandelroutes uitgezet en ruiterpaden en ook motorcrossers en mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. Honden zijn ook zeker welkom bij de Noorderplas en mogen ook een verfrissende duik in het water nemen. 

 

Volgende maand zet Tilburg Trakteert weer anderen in het zonnetje, houdt onze pagina in de gaten voor het meest recente nieuws!

Delen
Nieuwsbrief
Delen