Speur door het Museumkwartier!

Welkom in het Museumkwartier! Dit spel is bedoeld om al spelend te ontdekken wat het Museumkwartier te bieden heeft. Naast veel kunst, is er in dit gebied ook veel erfgoed te vinden. Voel je vrij om van de route af te wijken en meer te ontdekken van de rijke geschiedenis die Tilburg te bieden heeft.


Metropolitan Museum - Stedekestraat

Bij het Metropolitan Museum kun je dag en nacht van kunst genieten. De exposities zijn namelijk van buiten via de ramen te bewonderen. Om de drie maanden is er weer een andere kunstenaar die de vensters overneemt. Zo is er altijd wat nieuws te zien! 

 


Reliëf Spelende kinderen - Stedekestraat

Deze muurschildering is gemaakt door Tilburgse beeldend kunstenaar Frans Mandos (1910-1977). De muurschildering is gecreëerd uit reliëf van trilbeton. Via deze techniek werden verschillende soorten steenslag aan het beton toegevoegd, waardoor met meerdere kleuren en structuren gewerkt kon worden. Op het beeld zie je een touwspringend meisje, een trommelende jongen, een meisje met een speelgoedbeer en een verkleed jongetje met een speelgoedpaard en trompet.


Melkfabriek - Wilhelminapark

Dit prachtige gebouw in Art Deco-stijl werd gebouwd in 1913 aan de zuidoostzijde van het Wilhelminapark. Het is het voormalige melkfabriek N.V. Coörperatieve Tilburgsche 
Melkinrichting en Zuivelfabriek (C.M.T.).

Het initiatief om een melkfabriek in Tilburg te beginnen kwam van de artsen uit de stad. De melk die bij boeren gehaald werd of door melkboeren aan de deur gebrachtwerden waren vaak aangelengd met vervuild water. Het water in Tilburg was vroeger door de textielindustrie van slechte kwaliteit. Veel bedrijven looste hun chemicaliën in het oppervlaktewater. De melkfabriek is een lange tijd open geweest, van 1913 tot met 1981. Het pand wordt nu bewoond door mensen en behoort tevens tot een van de zeven rijksmonumenten in de straat Wilhelminapark.


Via Venezia - Wilhelminapark 

Kunstenaar Leo Wolfs met zijn glas-in-lood bedrijf Via Venezia zit gevestigd in de oude melkfabriek. Vanuit de etalage kun je het werk van Wolfs zien schitteren door de etalage. Naast zijn glaskunst focust hij zich ook op schilderijen, sculpturen en Aziatische kunst.


Zeldzame bomen - Wilhelmina Park 
Het Wilhelminapark is rijksbeschermd stadsgezicht. De aanleg van het park is begonnen in het najaar van 1897 en was klaar in het kroningsjaar van koningin Wilhelmina in 1898. Het park is ontworpen door de beroemde Haarlemse tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940). Hij heeft ook het Julianapark, Wandelbos, en het Leijpark aangelegd. 

Je vindt in het park verschillende bijzondere bomen die nog dateren uit het jaar 1898! Als je goed kijkt vind je op verschillende plekken kleine bordjes die je meer vertellen over het groen in het Wilhelminapark.


Antiekzaak de Morgenster - Smidspad 
De Morgenster is een antiekzaak waar je je ogen uit kijkt. Het winkeltje staat vol met duizenden unieke en antieke spullen van over de hele werled. Elk product heeft zijn eigen
verhaal, zijn eigen geschiedenis. De Morgenster ontvangt klanten van over het hele land, er is namelijk voor ieder wat wils. Snuffel eens rond in de winkel en laat je verassen door
de speciale spullen.


 


Gevelreclame - Goirkestraat 
Het voormalige fabrikantenhuis is een gemeentelijk monument en ligt prominent in het centrale deel van het rijksbeschermde stadsgezicht Goirkestraat. Het pand werd in circa 1857 gebouwd voor Andreas Pessers (1816-1890), een fabrikant van wollenstoffen. Hoewel het pand uit midden 19e eeuw dateert waren er op een zijgevel restanten te zien van een oude gevelreclame uit een  later tijdperk. Deze is onlangs gerestaureerd en weer volledig zichtbaar.


Textielmuseum - Goirkestraat 

De hoge schoorsteen is niet te missen. Je hebt het TextielMuseum bereikt! Het museum werd in 1958 geopend in een voormalige fabrikantenvilla en is sinds 1985 gehuisvest in de
voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co.,ooit een van de grootste werkgevers in Tilburg. De combinatie van de nieuwe architectuur samen met de oude gebouwen zorgen voor een creatief geheel. Hier komt het verleden en heden van Tilburg samen. In het TextielMuseum wordt er met authentieke en moderne textielmachines gewerkt. Het museum is namelijk ook een werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en studenten verschillende ontwerpen in elkaar zetten. In het museum vind je vernieuwende kunstwerken, modecollecties en designs. Ontdek de geschiedenis en kracht van textiel in Tilburg. 


Museum de Pont - Wilhelminapark
Al van ver zie je 'Sky Mirror' op het plein bij museum de Pont. De sculptuur is gemaakt door Brits Hindoestaanse kunstenaar Anish Kapoor. De sculptuur is 6 meter hoge  ‘hemelspiegel’ van roestvrij staal. Op een zonnige dag is het werk helderblauw, maar op een bewolkte dag reflecteert de sculptuur de Hollandse wolken. Sky Mirror is een werk wat contstant veranderd. Je raakt er nooit op uitgekeken.

De Pont is een onafhankelijk museum voor hedendaagse kunst, gevestigd in een voormalige wolspinnerij. In het museum vind je onder meer foto- en videopresentaties, schilderijen en beeldhouwkunst. Een mooi museum voor de kunstliefhebber.


Historisch punt - Wilhelminapark 
Wist jij dat er vroeger trams rondreden in Tilburg? Tussen 1881 en 1937 reden er verschillende trams door de stad. Als je op de juiste plek staat zie je een gebouw waar tramcafé staat. Dit café zat vroeger naast het tramkantoor. Het gebouw is tegenwoordig een historisch punt van de stad!


 

Brief aan een architect - Wilhelminapark
Op dit voormalig kantoorpand van ABN-AMRO bank werd in 2005 in de zijgevel een glaskunstwerk van Tineke Schuurmans aangebracht. De beelden in het werk refereren
naar de historische betekenis van de plek in het Tilburgse textielverleden. Ook is het gedicht ‘Brief aan een architect’ van de Belgische schrijver Luuk Gruwez op de de gevel
aangebracht.


Historisch Rijksmonument - Gasthuisring
Het historisch en marakante gebouw Studio De Gruyter aan de Gasthuisring was oorspronkelijk een kruidenierszaak voor de winkelketen P. de Gruyter & Zn. Dit familiebedrijf stond in die tijd voor hoge kwaliteit en dat toonde zij door de luxe vormgeving van hun gebouwen. Dit zie je maar al te goed terug in het prachtige pand wat gebouwd is in 1933. Kijk eens naar de blauwgroene  geglazuurde tegels, kleurrijke glas-inlood ramen en gouden belettering. Als enige van de circa tien filialen in Tilburg heeft het pand van Studio De Gruyter nog de oorspronkelijke uitstraling. Mede daarom is het een rijksmonument. Nadat de kruidenier in de jaren zestig haar deuren sloot volgen in het gebouw een muziekschool, tapijtwinkel en een landschapsarchitect. Sinds 2019 is het gebouw open als kantoor voor kleine ondernemingen en zzp’ers. De huidige eigenaar organiseert een aantal keer per jaar een expositie in de oorspronkelijke winkeletalage.



Gasthuisstraat - Gasthuisring 
Vroeger heette de Gasthuisring, de Gasthuisstraat. De straat is vernoemd naar het tweede ziekenhuis van Tilburg (gasthuis op de Locht). Vroeger je kon je hier toen een heleboel winkeltjes, kruideniers en bakkerijen vinden.

Delen
Nieuwsbrief
Delen