Schouwburg Tilburg bestaat 60 jaar!

Ook al blijven de deuren van theaters voorlopig nog gesloten is het toch al 60 jaar geleden dat de Schouwburg haar deuren opende in Tilburg. De schouwburg was het eerste grote bouwproject in Tilburg na de Tweede Wereldoorlog. Nu maakt de Schouwburg een tijd door zoals nooit tevoren maar desondanks kijken zij met vertrouwen naar de toekomst.

De Schouwburg is voor menig Tilburger meer dan een gebouw. Het was een echte ontmoetingsplek waar avond na avond vertier te vinden was. Men kon genieten van voorstellingen en na praten in de foyer. Vele bekende artiesten hebben ook al op dit podium gestaan zoals The Golden Earring, Youp van 't Hek en natuurlijk Guus Meeuwis. Het theater heeft vele mooie herinneringen maar wil nu graag naar de toekomst kijken.

Theaters Tilburg directeur Rob van Steen: “Ook het afgelopen jaar, waarin we vaak opnieuw dicht gingen, hebben we achter de schermen hard gewerkt. Allereerst hebben we alles geprobeerd wat mogelijk was in deze tijd: open voor 30 bezoekers, voor 100, op 1,5 meter. Voorstellingen buiten spelen, artiesten thuisbezorgen, livestreamen. Het was arbeidsintensief en financieel niet haalbaar. Maar we willen graag doen waar we goed in zijn en kijken uit naar het moment dat we weer bezoekers mogen ontvangen. Daarbij zijn we ook bezig met verder vooruitkijken. In december bestaat onze andere grote zaal, de concertzaal, 25 jaar en we onderzoeken hoe we de gebouwen goed toekomstbestendig kunnen maken. Hoe we een levendige plek blijven. Daar biedt ook de herinrichting van het plein tussen stadshuis en de schouwburg allerlei mogelijkheden. We investeren meer dan ooit in cultuureducatie en hebben het jongerenplatform T*Agency opgericht, om jonge creatieven een plek te geven.”

Het is jammer maar het Jubileumfeest kan nu natuurlijk niet gevierd worden. Desondanks hoopt het theater in de zomer weer een aantal mensen te mogen ontvangen en na de zomer uit te kunnen pakken met een nieuw programma, waarvan het jubileumprogramma voor 25 jaar concertzaal een belangrijk onderdeel is.

Foto: Tommy de Lange.