Opnieuw meer bezoekers voor het TextielMuseum!

Het TextielMuseum ontving het afgelopen jaar bijna 75.000 bezoekers. Daarmee slaagt het museum erin meerdere achtereenvolgende jaren een substantiële groei te laten zien. Alleen in 2017 trok het museum meer bezoekers. In dat jaar, waarin de jurk en cape van Koningin Máxima te zien waren en het museum de Bankgiro Loterij Museumprijs won, sloot het museum af met bijna 78.000 bezoekers. In het TextielLab werden in 2019 ruim 200 nieuwe innovatieve textiele projecten ontwikkeld die naast het museum in Tilburg, te zien waren in onder andere Milaan, Tokyo en Brussel.

Hoogtepunten

Foto: Diewke van den Heuvel.

De directeur van het Textielmuseum, Errol van de Werdt is ontzettend blij met dit mooie bezoekersaantal. Errol vindt het groeiende aantal bezoekers een enorme stimulans voor de toekomstplannen van het museum. Het succes van het afgelopen jaar is mede dankzij de tentoonstelling 'Bauhaus | Modern textiel in Nederland'. Verrassend waren de bezoekerscijfers in juli en augustus. In deze maanden, die normaal rustig te noemen zijn, kwam een recordaantal bezoekers naar het museum. Op 16 november opende de tentoonstelling 'The Art of Lace'. Bij deze tentoonstelling zijn er meer dan 40 verfijnde creaties te bezichtigen van onder andere Chanel, Dior en Jean Paul Gaultier. Deze tentoonstelling is nog tot 10 mei te bezichtigen.

Immense gordijnen voor LocHal

Foto: Peter Tijhuis

Misschien weet je wel dat de LocHal op 7 december in de prijzen is gevallen voor "Building of the year" tijdens het World Architecture Festival. Maar wist je ook dat het TextielMuseum de 6 immense gordijnen heeft ontwikkeld die hangen in de LocHal?

Textielprojecten te zien over de hele wereld.

In het TextielLab werden in 2019 bijzondere projecten ontwikkeld voor nationale en internationale kunstenaars en ontwerpers. In de zomer van 2019 werd een 26 meter lang wandkleed door kunstenaar Kustaa Saksi onthuld in het Europagebouw in Brussel, gemaakt in het TextielLab. Een van Mexico’s grootste hedendaagse kunstenaars, Carlos Amorales, kwam naar het TextielLab voor de ontwikkeling van een nieuw werk voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. En jonge ontwerpers Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers ontwikkelden een innovatieve zonwering voor de vergaderruimte van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, samen met de experts in het TextielLab.

(Inter)Nationale Samenwerking.

In november ondertekende het TextielMuseum een samenwerkingsovereenkomst met het Nationale Zijdemuseum in aanwezigheid van wethouder Marcelle Hendrickx. Dit is een van de meest prestigieuze musea van China. De twee musea gaan nauw samenwerken op gebied van de restauratie en conservering van textiel, programmering en educatie. Het TextielMuseum was in 2019 ook keynote-spreker op het Best in Heritage congres in Dubrovnik als winnaar van de internationale prijs in 2018.

Delen
Nieuwsbrief
Delen