Nieuw weefgetouw bij TextielMuseum

Heb jij het al gehoord? Sinds kort staat er een gloednieuwe, computergestuurde weefmachine in het TextielMuseum van wel 3.5 meter breed. Met deze machine worden veel meer dingen mogelijk in het TextielLab. De beroemde kunstenaar Otobong Nkanga mag als eerste de machine inwijden. 

Het TextielLab bezat al 3 computergestuurde computers maar de nieuwe aanwinst is de grootste. Ontwerpers en kunstenaars kunnen nu nog grotere vlakken weven zonder naden, en de wachtrijen kunnen worden ingekort. 

Otobong Nkanga X TextielLab

Otobong Nkanga, een beeldend kunstenaar, mag als eerste gebruik maken van de nieuwe weefmachine. Ze is van plan een serie van 4 wandkleden te maken maar wat ze precies gaat doen weet ze nog niet ‘Dat is het leuke. Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt. Van de ene ontdekking naar de andere. Daar verheug ik me enorm op.’ De vierdelige serie die Nkanga in het TextielLab zal maken, zal in het najaar van 2021 voor het eerst te zien zijn in haar solotentoonstelling in Kunsthaus Bregenz.

Het TextielLab

Het afgelopen jaar heeft het TextielLab als reactie op de wereldwijde covid-19 pandemie de werkprocessen in hoog tempo gedigitaliseerd. Ondanks de (reis)beperkingen konden kunstenaars hun textielprojecten bij het TextielLab gewoon continueren, digitaal of op een veilige manier in het lab.

Het TextielLab wordt structureel ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (BIS), de provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg.

 

Het TextielMuseum is op dit moment gesloten. Houdt hun website en sociale media goed in de gaten voor de meest actuele informatie. 

Foto: Josefina Eik.


Delen
Nieuwsbrief
Delen