Nieuw!

Kunstwerk van Tilburgse bodem: ‘’Weaving Character’’ 

Vanaf 30 augustus kun je Weaving Character, het nieuwe kunstwerk van Tilburgse kunstenares Sigrid Calon aanschouwen in CUBE, het nieuwe onderwijsgebouw van Tilburg University. Samen met Tilburg University en TextielLab is Sigrid Calon een nauwe samenwerking aangegaan om een kunstwerk te ontwikkelen, waarbij de onderwijsvisie van de universiteit en het DNA van Tilburg als textiel een rol spelen.  

Tijdens de opening van het nieuwe onderwijsgebouw CUBE, presenteerde Tilburg University haar onderwijsvisie gebaseerd op drie pijlers: Kennis, Kunde en Karakter. Sigrid Calon kreeg de opdracht om te onderstrepen dat de universiteit naast kennis en kunde, het ontwikkelen van een cultureel besef en het ‘weven van karakter’ hoog in het vaandel heeft staan. Op eigentijdse manier heeft Calon concepten als identiteit, verantwoordelijkheid en verwevenheid terug laten komen. Het werk bestaat uit een dertigtal geweven ‘vlaggen’ die gebaseerd zijn op de elementen uit het logo van de universiteit.  

Het ‘verweven karakter’ is tevens ook een metafoor voor de samenwerking van de universiteit met stedelijke partijen en het DNA van de stad Tilburg als textielstad: De textielindustrie speelde een prominente rol in het ontstaan en ontwikkelen van de stad. De kunstcommissie van Tilburg University heeft om die reden gekozen voor een kunsttoepassing waarbij de verwevenheid zowel de techniek als het onderwerp van het werk is.  

Tilburg University werkte voor dit project intensief samen met het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum. Via het netwerk van het TextielMuseum droeg het TextielLab kunstenaars uit, waarna de universiteit de Tilburgse Sigrid Calon selecteerde. Op de hi-tech weefmachines van het TextielLab heeft zij haar werk samen met textielexperts en garenspecialisten kunnen ontwikkelen. Naast dat het werk in Tilburg door een Tilburgse kunstenares is gemaakt, zijn de materialen van ’Weaving character’ ook van Tilburgse komaf. Het werk werd gemaakt met 100% gerecyclede garens van het recyclebedrijf Wolkat.  

Waar de textiele projecten gemaakt in het TextielLab doorgaans geïnstalleerd worden voor exposities en publieke gebouwen over de hele wereld, zal dit kunstwerk voor iedereen te zien blijven in Tilburg. In het Cobbenhagengebouw van de universiteit is tevens een kleine expositie te zien over het werk van Calon.  

Delen
Nieuwsbrief
Delen