Favoriet!

De Loonse en Drunense Duinen 100 jaar beschermd!

Wist je dat Natuurmonumenten De Loonse en Drunense Duinen al 100 jaar heeft beschermd in 2021? In 1921 zijn de gronden aangekocht en beheerd. De meeste stuifzandgebieden zijn inmiddels bebouwd maar niet De Loonse en Drunense Duinen! Hierdoor is er een uniek leefgebied van planten en dieren bewaard gebleven.

Inmiddels is het gebied uitgegroeid tot 2800 hectare aan beschermde natuurgrond. Natuurlijk is er niet altijd zoveel kennis geweest over het beheren van een stuifzandgebied en daar hebben de duinen hun steentje aan kunnen bijdragen.

Zo hebben ze geleerd dat wind onmisbaar is voor het natuurgebied om het zand in beweging te houden maar ongeveer 70 jaar geleden kwamen er steeds meer bomen bij in het gebied. Dit moest dus ingeperkt worden om het stuifzand te kunnen behouden. Hiervoor zijn veel vrijwilligers en schapen naar het gebied gehaald. De schapen eten namelijk jonge boompjes op die dan de wind niet langer kunnen beperken, en de vrijwilligers trekken deze er met de hand uit. Door het openhouden van het gebied doen insecten het ook heel goed die op hun beurt weer bijdragen aan een rijke vogel populatie. 

De Duinen zijn meer dan alleen stuifzand en heide. De oude eikenbossen, vaak al honderden jaren oud, werden vroeger gebruikt door boeren om het stuifzand buiten hun velden en akkers te houden. Ook werden deze bomen gebruikt voor brandhout en gereedschappen. In de 19e eeuw werden er veel naaldbomen geplant omdat daar ook geld mee te verdienen was, geld dat hard nodig was om het gebied te blijven beheren. Toen bekend werd dat dit niet ideaal was zijn ze meer loofbomen gaan planten, hebben meer oud hout laten liggen, hebben natuurlijke grenzen gemaakt en nog veel. Hierdoor zijn verschillende diersoorten teruggekeerd naar het natuurgebied.

Een van de grootste uitdagingen is natuurlijk de juiste balans te vinden tussen natuurgebied en het ontvangen van steeds meer bezoekers. Daarom is het belangrijk dat bezokers zich aan de volgende regels houden:

- Kom alleen in het natuurgebied van zonsopgang tot zonsondergang
- Blijf op de paden, je bent immers in het leefgebied van wilde dieren

Ter ere van dit prachtige natuurgebied en de 100-jarige bescherming daarvan wordt er een boekje met verschillende routes uitgebracht. Je kunt het boekje hier gratis downloaden: nm.nl/100jaar.

 

Foto: Natuurmonumenten.

Delen
Nieuwsbrief
Delen