Must see!

Erfgoedtopper ‘De Strijdhoef’

Iets ten noordwesten van het dorpscentrum van Udenhout bevindt zich de historische buitenplaats De Strijdhoef. Door Udenhouters met gepast respect ook wel ’t Kasteel genoemd.

De historie van het landgoed gaat tenminste terug tot de veertiende eeuw maar het prachtige herenhuis dat het hart van het landgoed is, werd pas omstreeks 1760 gebouwd, vermoedelijk door Willem Jacob Frederik Baron van Dopff, die generaal-majoor in Staatse dienst was. In het huis zijn in de linkerkamer bijzondere schilderingen bewaard. Deze schilderingen, eigenlijk beschilderde linnen behangsels die op een lattenwerk, zijn van de hand van Dirk Dalens III. Ze stammen uit 1742 en werden omstreeks 1787 overgebracht naar De Strijdhoef. Ze stellen de in die tijd populaire Arcadische landschappen voor die het beeld van de  landelijke idylle idealiseren.

Naast het herenhuis bevinden zich twee zogeheten bouwhuizen. Ze dateren vermoedelijk uit dezelfde bouwtijd als het huis maar werden rond 1845 voorzien van een toen hypermoderne neogotische voorgevel.

Het ongeveer 34 hectare grote landgoed meet 34 hectare en bestaat voor de helft uit bos en voor de helft uit weiland. In de tuin komt een achttiende-eeuwse waterpartij voor, bevindt zich een sterrenbos en staan meerdere ornamenten. Het landgoed is vrij toegankelijk. Het herenhuis en de directe omgeving alleen op afspraak.

Delen

Erfgoedtopper ‘De Strijdhoef’

Locatie


Udenhout

Contact

www.kasteeldestrijdhoef.nl

Delen