Het opvallendste gebouw in de binnenstad is de Sint Jozefkerk, ook wel Heuvelkerk genoemd. Deze kerk is een echte binnenstadskerk, gelegen aan het drukke Heuvelplein, midden in het centrum. In de Heuvelkerk vind je een plek van stilte, ruimte en rust waar mensen even ontsnappen aan de drukte van de stad. Het gebouw staat al sinds de 19e eeuw in Tilburg, ontworpen door H.J. Van Tulder. Bijzonder aan deze kerk zijn de uit hout gesneden neogotische vleugelaltaar en het torenuurwerk.
De St. Dionysius kerk, ook wel Heikese kerk genoemd, is de oudste kerk in Tilburg. Vroeger was dit de oude parochiekerk van pastoor Jan Zwijsen, die van groot belang was voor Tilburg en de katholieken in Nederland.
De middeleeuwse kerk werd bouwvallig en daarom startte in 1827 de bouw van de huidige kerk. De kerk werd gebouwd in de Waterstaatsstijl als een driebeukige hallenkerk door architect J. Backx, samen met waterstaatsingenieur W. Conrad in een neoclassicistische stijl.
De oude toren uit de 15e eeuw werd niet afgebroken, maar tussen 1892 en 1895 opnieuw ommanteld. De oorspronkelijke geleding (Brabantse gotiek) en de vorm van de torenspits bleven daarbij voor een groot deel gehandhaafd. Boven de hoofdingang St. Dionysius van H. van Tielraden. Symbolisch gezien staat de kerk voor verbinding, de verbinding van de stad met het oog op de ontwikkeling van Tilburg.
Rond het jaar 1500 werd een Mariakapel gebouwd, tegenwoordig bekend als de Hasseltse kapel. Deze kapel ligt verscholen tussen nieuw- en oudbouw, rondom de kapel ligt een plein als een soort eiland met in het midden als hoogtepunt de kapel. De kapel is het enige Middeleeuwse bouwwerk in Tilburg, kenmerkend voor dit tijdperk is de grote bronzen klok in de toren. Op de klok staat vermeld "Maria is mijnen naem, Jasper Moer maeckten mij int jaer ons Heeren MCCCCCXXXVI".
De kapel is nog altijd in trek bij de Tilburgers en bij toeristen. Mensen komen met regelmaat een kaarsje aansteken en staan even stil bij de dingen uit het leven. In de meimaand, ook wel Mariamaand genoemd kan je genieten van wel honderden soorten lekkernijen in de diverse snoepkramen rondom de kapel. Jong en oud komen langs om snoep te halen en om de kerk te bezichtigen.