Gebieden

Bezienswaardigheden

Culturele bezienswaardigheden, must see!

In Tilburg kun je van alles bezichtigen. Een veelzijdige stad met voor ieder wat wils! Een verrassende en inspirerende stad met spraakmakende kunst en een opsomming aan cultureel erfgoed. Maar  welke bezienswaardigheden met een rijke geschiedenis moet je nou écht gezien hebben? Want Tilburg is meer dan musea, attractieparken en een fantastisch centrum! Wij hebben de culturele must-see bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet!

Kruikezeiker

Woon je in Tilburg? Dan ben je een echte Kruikezeiker! Kruikezeiker is de bijnaam voor de inwoners van Tilburg. De naam is verbonden met het Tilburgse verleden als textielstad. In deze tijd moesten arbeiders hun urine in een kruik verzamelen, ofwel letterlijk in de 'kruik zeiken'. Door het hoge ammoniak gehalte was de urine erg geschikt voor het wasproces van de wolverwerking. Tegenwoordig komt de naam Kruikezeiker vooral naar voren met Carnaval. De zelfspot van de Tilburgers is terug te zien in het beeldje van de Kruikezeiker. Het beeldje is te bezichtigen bij de overgang van Heuvelstraat naar Nieuwlandstraat.

Weetje!

In 1984 bracht VVV Tilburg het Kruikezèkerke uit, dit is een dropje in de vorm van een echte Kruikezeiker. Proeven? Kom langs bij VVV Tilburg en ontdek de smaak van een Kruikezeiker!

Koning Willem II/Heuvel

Op de Heuvel staat het standbeeld van koning Willem II als opperbevelhebber van het leger. Dit beeld werd door een Nederlandse beeldhouwer, Eduard F. Georges gemaakt. Het standbeeld staat op een sokkel, gemaakt van Bremer kalksteen. Op de hoeken van de sokkel staan vier allegorische figuren afgebeeld. Op de eerste hoek staat een vrouw met een scepter, symbolisch voor het koningschap. Op de tweede hoek staat een vrouw die de decreten van de koning op tafels noteert, symboliserend voor de wetgeving. De derde hoek staat vol met attributen. Hier worden de Hoorn des Overvloeds en geldstukken afgebeeld, symbolisch voor de welvaart. Een beeldje van de beschermgodin van de stad Troje staat afgebeeld op de vierde hoek, symboliserend voor de beschermer van het Vaderland. Tot slot staat aan de rechterzijde van het beeld de Nederlandse Leeuw. Met een zwaard tussen de voorpoten wordt de leeuw afgebeeld. Alle veldslagen waaraan koning Willem II heeft deelgenomen staan beschreven boven de leeuw. Aan de linkerkant van het standbeeld wordt het Koninklijke wapen met spreuk afgebeeld.

Paleis-Raadhuis

Het Paleis-Raadhuis is in opdracht van Koning Willem II gebouwd. Het paleis werd in de 18e eeuw gebouwd in Engels romantische stijl en de eerste steen werd door de koning zelf gelegd. Kenmerkend voor het paleis zijn de vier ronde hoektorens en de witte muren. Het paleis fungeerde als buitenresidentie, maar de koning heeft nooit in het paleis gewoond. Vanwege de bouwgeschiedenis heeft het paleis de beschermende status als rijksmonument gekregen. Tegenwoordig is het paleis onderdeel van de Gemeente Tilburg, verschillende flexplekken zijn hier beschikbaar gesteld.

Weetje!

Vincents Tekenlokaal bevindt zich ook in het gebouw, dit is het museum/doe-lokaal waar Vincent van Gogh zijn eerste tekenlessen heeft gehad.

Station Tilburg

Dagelijks arriveren en vertrekken er meer dan 30.000 reizigers op station Tilburg. Op dit moment is station Tilburg volop in verbouwing met als doel om de toegankelijkheid en doorstroming te verbeteren.  De doorgang van het station maakt in de toekomst plaats voor verschillende winkels en voorzieningen. In mei 2016 is de Willem II passage geopend, dit is het eerste nieuwe gedeelte van de Spoorzone en de verbouwing rondom het station. Vanuit hier kan je makkelijk met de fiets onder het spoor doorfietsen. Het station van Tilburg is een opvallende verschijning (architect: Koen van der Gaast), het dak heeft een bijzondere vorm en bestaat uit twaalf hyppar-schalen. Deze schalen zorgen voor gekromde vlakken die samen voor de stabiliteit van het dak zorgen. De vorm van het dak is zo gebouwd dat het lijkt alsof het dak losjes boven alle verkeersstromen zweeft. Het station is een aantal jaar geleden benoemd tot rijksmonument.

Weetje!

Het stationsdak heeft vanwege haar opvallende golvende vorm een bijzondere bijnaam gekregen: 'Het kroepoekdak'.