Gebieden

Bezienswaardigheden

Culturele bezienswaardigheden, must see!

In Tilburg kun je van alles bezichtigen. Een veelzijdige stad met voor ieder wat wils! Een verrassende en inspirerende stad met spraakmakende kunst en een opsomming aan cultureel erfgoed. Er zijn prachtige bekende locaties in Tilburg, maar er is zoveel meer om te ontdekken! Tilburg is meer dan musea, attractieparken en een fantastisch centrum! Wij hebben de culturele must-see bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet!

Kruikenzeiker

Woon je in Tilburg? Dan ben je een echte Kruikenzeiker! Kruikenzeiker is de bijnaam voor de inwoners van Tilburg. De naam is verbonden met het Tilburgse verleden als textielstad. In deze tijd moesten arbeiders hun urine in een kruik verzamelen, ofwel letterlijk in de 'kruik zeiken'. Door het hoge ammoniak gehalte was de urine erg geschikt voor het wasproces van de wolverwerking. Tegenwoordig komt de naam Kruikenzeiker vooral naar voren met Carnaval. De zelfspot van de Tilburgers is terug te zien in het beeldje van de Kruikenzeiker. Het beeldje is te bezichtigen bij de overgang van Heuvelstraat naar Nieuwlandstraat.

Koning Willem II/Heuvel

Op de Heuvel staat het standbeeld van koning Willem II als opperbevelhebber van het leger. Dit beeld werd door een Nederlandse beeldhouwer, Eduard F. Georges gemaakt. Het standbeeld staat op een sokkel, gemaakt van Bremer kalksteen. Op de hoeken van de sokkel staan vier allegorische figuren afgebeeld. Op de eerste hoek staat een vrouw met een scepter, symbolisch voor het koningschap. Op de tweede hoek staat een vrouw die de decreten van de koning op tafels noteert, symboliserend voor de wetgeving. De derde hoek staat vol met attributen. Hier worden de Hoorn des Overvloeds en geldstukken afgebeeld, symbolisch voor de welvaart. Een beeldje van de beschermgodin van de stad Troje staat afgebeeld op de vierde hoek, symboliserend voor de beschermer van het Vaderland. Tot slot staat aan de rechterzijde van het beeld de Nederlandse Leeuw. Met een zwaard tussen de voorpoten wordt de leeuw afgebeeld. Alle veldslagen waaraan koning Willem II heeft deelgenomen staan beschreven boven de leeuw. Aan de linkerkant van het standbeeld wordt het Koninklijke wapen met spreuk afgebeeld.

Paleis-Raadhuis

Het Paleis-Raadhuis is in opdracht van Koning Willem II gebouwd. De bouwdata zijn 1847-1849. In 1935-1936 is het grondig verbouwd en kreeg toen een van de meest bijzondere Art Déco interieurs in Nederland. Het paleis is gebouwd in Engels- romantische stijl en de eerste steen werd door de koning zelf gelegd. Kenmerkend voor het paleis zijn de vier ronde hoektorens en de witte muren. Het paleis fungeerde als buitenresidentie, maar de koning heeft nooit in het paleis gewoond. Vanwege de bouwgeschiedenis heeft het paleis de beschermende status als rijksmonument gekregen. Tegenwoordig is het paleis onderdeel van de Gemeente Tilburg, verschillende flexplekken zijn hier beschikbaar gesteld.

Station Tilburg

Dagelijks arriveren en vertrekken er meer dan 30.000 reizigers op station Tilburg. Het station van Tilburg is een opvallende verschijning (architect: Koen van der Gaast), het dak heeft een bijzondere vorm en bestaat uit twaalf hyppar-schalen. Deze schalen zorgen voor gekromde vlakken die samen voor de stabiliteit van het dak zorgen. De vorm van het dak is zo gebouwd dat het lijkt alsof het dak losjes boven alle verkeersstromen zweeft. Het station is een aantal jaar geleden benoemd tot rijksmonument.

Weetje!

Het stationsdak heeft vanwege haar opvallende golvende vorm een bijzondere bijnaam gekregen: 'Het kroepoekdak'.