Gebieden

Gebieden

Tilburg is een van de meest veelzijdige steden van Nederland. De stad bestaat uit mooie en bijzondere gebieden met een eigen charme en karakteristieke eigenschappen. Daarom voelen heel veel mensen uit binnen- en buitenland zich snel thuis. Natuurliefhebbers, cultuurliefhebbers, feestvierders en sporters, ze kunnen in deze stad allemaal naast elkaar bestaan. Hopelijk jij ook!

Centrum

Het centrum van Tilburg is volop in ontwikkeling. Er worden voortdurend nieuwe gebouwen en plekken gecreëerd en er blijven nieuwe ondernemers bijkomen. De verschillende winkelgebieden staan met elkaar in verbinding. Overdekte winkelcentra wisselen af met spannende slenterstraatjes vol boetiekjes en schattige cafeetjes. Ook zijn er bredere winkelstraten met de bekendere winkels. Het centrum laat meteen de veelzijdigheid zien van Tilburg. Verschillende musea, winkels, horeca, filmhuizen, poppodia en parken zorgen voor een unieke samensmelting van het verleden, heden en toekomst. Shop 'till you drop', ga uit je dak of kom tot rust op een terrasje, in een binnentuin of in het prachtige stadspark.

Tip: Bij VVV Tilburg vind je allerlei informatie over de binnenstad en de hotspots van Tilburg. Breng gerust een bezoekje, we helpen je graag!

Dwaalgebied

Het Dwaalgebied bestaat uit kleine, sfeervolle en authentieke straatjes. Het gebied waar je uren kunt rondstruinen. Dit gedeelte van de binnenstad bestaat onder meer uit de Stationsstraat, Noordstraat, Tuinstraat en de Nieuwlandstraat.

 

Tip: kom het gratis boekje 013 straatjes halen bij VVV Tilburg, dit boekje geeft een heleboel leuke feitjes en weetjes over de verschillende gebieden in Tilburg.  

Moerenburg

Landschapspark Moerenburg is een gebied dat in het teken staat van natuur en landschap. Moerenburg maakt onderdeel uit van het 'Het Groene Woud'; het Nationaal Landschap tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch.

'Het Groene Woud' behoort tot een van de mooiste gebieden van Nederland en is een echte eyecatcher. Moerenburg ligt in het buitengebied, vlakbij de Piushaven. Het gebied is erg in trek bij wandelaars en fietsers, die genieten van de prachtige natuur om zich heen.

Tip: Loop eens een keer over het Natuurleerpad, leuk voor jong en oud. Deze drie kilometer lange route komt langs tien verschillende punten. Op elk punt punten krijg je informatie over iets specifieks of speciaals in Moerenburg. Via een QR-code kan je de informatie ook op je smartphone krijgen. Voor de kinderen zijn er natuuropdrachten gemaakt, waarmee ze de natuur spelenderwijs leren kennen.

Piushaven

De Piushaven ligt midden in de stad. Een florerend gebied met veel horeca en mogelijkheden voor recreatie op het water. Je loopt zo vanuit de haven naar het stadscentrum van Tilburg. Rond de Piushaven worden veel evenementen georganiseerd: van muziek tot theater.  Lees meer >

Tip: Ga zelf het water op, varend of dobberend. Ontdek het Tilburgse water op een bootje! Er zijn verschillende themabootjes die je kunt huren met kleine en grotere groepen.

Spoorzone

De Spoorzone is een verrassende mix van erfgoed en nieuwe architectuur. Woorden die de Spoorzone omschrijven zijn ruigrauw en verfijnt. Het gebied is 75 hectare groot en ligt midden in de stad, aan het spoor en het station. Wonen, werken, entertainment en ondernemen komen samen in een gebied dat groeiend en erg in trek is.

Centraal voor de spoorzone is dan ook het woord verbinden: het gebied moet alle facetten in een wijk verbinden met elkaar. Het gebied is erg in trek bij zowel jong als oud.  Lees meer >

Stadsbos013

Op fietsafstand van het centrum van Tilburg ligt een uitgestrekt natuurgebied van zo’n 2.500 voetbalvelden groot: Stadsbos013. Een gebied bij uitstek om lekker uit te waaien, te sporten en te genieten van afwisselende natuur- en horeca adresjes. Wandelen en te fietsen via knooppunten, picknicken, sporten, lekker eten en drinken, even weg van alle drukte… Ook voor kinderen is er genoeg vertier met onder meer een klimbos, een grote speeltuin, een pannenkoekenhuis en een kinderboerderij. Laat je verrassen en kom langs!

Via de website van Stadsbos013 kan iedereen ideeën aanleveren om het bos nog mooier en unieker te maken.

 

Tip: Ben jij graag één met de natuur? In Stadsbos013 is een blotevoetenpad, waar je zonder schoenen over heen mag lopen. Geniet van de natuur, terwijl je loopt in zacht gras, schelpjes, kiezels, modder of grote keien! 

Veemarktkwartier

Het Veemarktkwartier is een gebied in Tilburg met een buitengewoon hoge concentratie van creatieve bedrijven. De naam Veemarktkwartier komt van de Veemarktstraat, die in het gebied ligt. Tot in het begin van de twintigste eeuw werden daar koeien, paarden en varkens verhandeld. Tegenwoordig zijn ongeveer 200 bedrijven in het gebied werkzaam in de creatieve en innovatieve industrie. Dit alles in een inspirerende setting. Poppodium 013, clustergebouw V39 en FAXX zijn onder meer bepalend voor het straatbeeld.