Uitjes in Tilburg

Vincent van Gogh in Tilburg

Vincent van Gogh in Tilburg

Als je aan Tilburg denkt, denk je misschien niet meteen aan Vincent van Gogh. Maar toch heeft Vincent een rijk verleden in Tilburg.

Op 15 september 1866 werd Vincent ingeschreven op de Rijks HBS Koning Willem II in Tilburg waar hij les kreeg van Constant Cornelis Huijsmans. Tijdens zijn jaren in Tilburg verbleef hij bij de familie Hannik aan de Korvel 57. Je kunt nu nog langs dit huis lopen om te zien waar Vincent heeft gewoond. Het huis is te herkennen aan een gedenkplaat op de gevel. Dit is nu een gewoon woonhuis dus niet toegankelijk voor bezoekers.. In zijn tweede jaar in Tilburg is hij echter van school gehaald, de reden hiervan is niet bekend.

Zo zie je maar, Vincent van Gogh heeft dus 2 jaar in Tilburg gewoond! Je kunt nu nog steeds plekken bezoeken die je herinneren aan zijn tijd in Tilburg.

Een van de locatie waar je nog iets kan terugvinden over Vincent is het Sint Annaplein. Hier staat een Tilburgs Bèngske met een mozaïk van Vincent van Gogh. Ook is hier een silhouet kunstwerk te bewonderen, en verwijzen de teksten en scheppen op het plein naar Vincent van Gogh.

In 2009 is Vincents Tekenlokaal gestart in het Paleid-Raadhuis. In dit tekenlokaal kan je tekenlessen volgen zoals Vincent deze vroeger ook kreeg. Vincents Tekenlokaal kun je vinden op het Stadhuisplein 128. Hier kunnen kinderen hun hart uitleven met tekenen en zelf oefenen op een tablet.

Ook is er een hele leuke fietsroute; de Van Gogh fietsroute. Met deze kaart fiets je een mooie route rond Tilburg en omstreken en kom je langs nog meer plekken die een relatie hebben tot Vincent van Gogh. Wil je deze uitproberen? Bestel de route dan hier bij Vist Brabant!