Uitjes in Tilburg

Tilburgse kermis

Tilburgse kermis

Ieder jaar in juli is het tijd voor de Tilburgse kermis. Deze kermis is de grootste van de Benelux, met maar liefst 230 attracties in een 4,5 km lang lint door de binnenstad van Tilburg.

Programma:

  • Op de eerste zondag tussen 11:00 en 14:00 uur is het Blauwe Zondag, dit houdt in dat alle geluiden en muziek dan gedempt is voor de prikkelarme periode.
  • Op maandag is het Roze Maandag, deze dag staat in het teken van homo- en biseksuelen, lesbiennes en transgenders (LHBT'ers).
  • Op dinsdag is het gehandicaptenmiddag, deze middag passen kermisattracties hun snelheid aan en maken het voor mensen met een rolstoel gemakkelijker om in en uit te stappen. Op dinsdagavond is het kermiscarnaval waarbij carnaval een beetje over wordt gedaan, maar dan in de zomer.
  • Op woensdag is het kindermiddag. In de Piushaven is er dan een badeendenrace.
  • Op donderdagavond vindt de uitreiking van de Tilburgse kermisprijzen plaats.
  • Op de laatste zondagavond wordt de kermis om 22.00 uur met muzikale begeleiding ten grave gedragen door een 'begrafenisstoet'. Deze stoet gaat van de Heuvelse kerk naar de Piushaven. Hier wordt de kermis begraven door de kermiswethouder. Als afsluiting is er een vuurwerkshow met muziek en een lasershow.

Bereikbaarheid:
Auto
– je kunt jouw auto gratis parkeren bij het parkeerterrein van de Universiteit aan de Warandelaan. Hier komt om de 20 minuten een pendelbus die je afzet op de Burgemeester Brokxlaan. Er zijn natuurlijk ook parkeergarages waar je kunt parkeren: 013-Tivoli, Knegtel, Schouwburg, Koningsplein, Pieter Vreedeplein en Heuvelpoort. Voor de mindervaliden zijn er speciale parkeerplaatsen in de parkeergarages: Schouwburg (3 plaatsen), Koningsplein (4 plaatsen), 013-Tivoli (4 plaatsen) en Pieter Vreedeplein (8 plaatsen). Let op: in parkeergarage Koningsplein is geen lift aanwezig.

Fiets – in de fietsenstallingen van Tilburg, kun je je fiets gratis neerzetten: Concertzaal (400 plaatsen & hier kunnen geen bromfietsen geplaatst worden), Spoorlaan: tijdelijke (brom)fietsenstalling (1000 plaatsen), Pieter Vreedeplein (600 plaatsen), de Heuvel (1100 plaatsen), Katterug (320 plaatsen) en station Tilburg-Noord (3.900 plaatsen).

Bus – tijdens de kermis rijden de bussen een aangepaste route. Als je het kaartje overdag koopt dan blijft het kaartje geldig voor de Nightliner huiswaarts, gedurende de aansluitende nacht, tot 05 uur ‘s ochtends. Tijdens de Tilburgse kermis rijden er extra Nightliners richting Reeshof en Udenhout.

Trein – Op loopafstand van het centrum zit het station. Op Roze Maandag rijden er extra nachttreinen richting Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Vanaf 1 juli is de NS Zomertour te koop, hiermee reis je met z’n tweeën vanaf elk station in Nederland naar Tilburg.

Wist je dat?

  • De Tilburgse Kermis een eigen televisie-/radiozender heeft genaamd Kermis FM, deze zendt live uit vanaf de Tilburgse Kermis.
  • De kermis een heuse webshop heeft? https://detilburgsekermis.nl/shop/
  • Je mee kan zingen met het enige echte Kermislied? https://www.youtube.com/watch?v=IrEPWJd03o4.
  • De Tilburgse kermis de opvolger is van het oorspronkelijke oogstfeest? In de 17e en 18e eeuw zag de kermis er heel anders uit dan nu. Pas in de 19e eeuw kwamen er attracties bij kijken.

 

Foto's: Jostijn Ligtvoet & Angeline Swinkels