Uitjes in Tilburg

Natuur in Tilburg

Natuur in Tilburg

Tilburg en omgeving is een ontzettend groot gebied dat rijk is aan natuur. Hieronder sommen wij de meeste natuurgebieden voor je op waar je lekker kunt wandelen of fietsen. 

 

Natuurgebied De Leemkuilen

De Leemkuilen is een natuurgebied van ongeveer 80 hectare ten Zuidoosten van Udenhout. Deze leemkuilen zijn ontstaan door het graven van leem voor het maken van bakstenen. Sindsdien is het gebied ontwikkeld tot een water- en moerasgebied. Check hier voor meer informatie over dit prachtige stukje natuur.

Stadsbos013

Jostijn Ligtvoet Fotografie

Stadsbos013 is een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Tilburg. Vele denken dat Stadsbos013 slechts bestaat uit het Wandelbos en de Warande. Maar niets is minder waar. Het bos is ruim 10x groter dan dat. Benieuwd naar de ware grote van het bos, en wat er allemaal te doen is? Klik dan hier.

Landschapspark Pauwels

Landschapspark Pauwels is een uitgestrekt gebied ten zuiden van De Loonse en Drunense Duinen en Kaatsheuvel / De Efteling en ten noorden van Tilburg. Een unieke omgeving waar natuur, landbouw, recreatie, water, cultuurhistorie en industrie samenkomen. Lees hier verder voor meer informatie.

Het Spoorpark

Jostijn Ligtvoet Fotografie

In het weekend van 21, 22 en 23 juni is Het Spoorpark officieel geopend. Het Spoorpark is onderdeel van De Spoorzone, een groot gebied midden in de stad, aan het spoor en het station. Er is van alles te doen, van sport tot recreatie er is voor ieder wat wils. Ben je benieuwd naar wat het Spoorpark nog meer te bieden heeft? Lees dan hier verder.

De Piushaven

Op zoek naar ontspanning? Vlakbij het centrum ligt de Piushaven. Een uitstekende uitvalbasis voor activiteiten die geschikt zijn voor een perfecte zomerdag. De kades, het water en de pier in de Piushaven zijn een 'levend podium' voor allerlei evenementen en activiteiten. Lekker uit eten gaan, een bootje huren op het water of genieten van de natuur. Bij de Piushaven kan het allemaal! Klik hier voor meer informatie.

De Regte Heide

Ook de Regte Heide behoort tot het Tilburgs schoon en ruim 849 hectare groot met een grote biodiversiteit. Hier kun je bijzondere dingen ontdekken zoals grafheuvels uit de Bronstijd! Wil je meer weten over dit prachtige gebied? Klik dan hier.

Landgoed De Utrecht

Landgoed de Utrecht is grotendeels toegankelijk via verschillende wandel- en fietspaden. Deze paden maken deel uit van het knooppuntennetwerk. De afwisseling van weides en bossen zorgen voor een gevarieerd landschap. Vanaf de herberg In Den Bockenreyder is een natuur & rolstoelpad aangelegd. Klik hier voor meer informatie.

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Fietsen, wandelen en genieten van de natuur, dat alles kan in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Ontdek vele paadjes en speur naar verschillende vogels en reeën. Natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn onderdeel van Het Groene Woud, een groot Nationaal Landschap in de driehoek van Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. 

Loonse en Drunense Duinen

De Brabantse Sahara, grote zandvlaktes, heide en bossen. Dit samen vormt Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Struin door het stuifzand of maak een fietstocht door de uitgestrekte bossen. Op zoek naar een oase voor de dorst? Rond deze Brabantse woestijn vind je volop horeca gelegenheden om je dorst goed te lessen! Wil je meer weten over dit toffe gebied? Klik dan hier.

Land van De Hilver

De gemeente Hilvarenbeek met de zes kernen Baarschot, Diessen, Haghorst, Esbeek, Biest-Houtakker én Hilvarenbeek ligt ten zuiden van Tilburg.

Dit gebied maakt deel uit van de Kempen dat zich uitstrekt tot ver over de grens met België en biedt kilometers fiets- en wandelplezier door de prachtige natuur, maar ook gezellige restaurantjes en cafés, diverse musea en bezienswaardigheden.

Huis ter Heide

Huis ter Heide is een zeer afwisselend natuurgebied. Je vindt hier vele heide en vennen, kruidenrijke akkers en gevarieerde bossen. Sta oog in oog met Schotse Hooglanders, riet-, zang- en watervogels of reeën. Landgoed Huis ter Heide ligt ten noordwesten van Tilburg tussen de dorpen de Moer en Loon op Zand.

De Brand

Ten noorden van Tilburg ligt De Brand, een nat bos in combinatie met bloemrijke weides, waar je boomkikkers kan horen kwaken. In dit natuurgebied komen 8 soorten amfibieën voor, hier zijn wel 50 poelen voor gegraven met allemaal hun eigen kenmerk. Klik hier voor meer informatie.