Algemeen

Wandelen en fietsen

VVV Tilburg biedt verschillende actieve en thematische wandelingen en fietsroutes aan. De omgeving van Tilburg kent wel honderden fietspaden en knooppunten. Benieuwd welke wandel- of fietskaart het best bij jou past? Laat je adviseren door een van onze medewerkers. Hieronder vind je alle actieve en thematische fietsroutes en wandelingen die VVV Tilburg aanbiedt.

Binnenstadswandeling (3,5 km)

Er is geen betere manier om Tilburg te ontdekken dan met een stadswandeling. Deze route is 3,5 kilometer. Voor de echte wandelliefhebbers kan de route ook nog uitgebreid worden tot 5 kilometer. De roze route is de centrale route en loopt door de binnenstad. Wil je nog meer ontdekken van Tilburg? Er zijn drie extra routes. Deze worden aangeduid met de kleuren oranje, blauw en groen. De oranje route is een rondje om de Korvel & Oude Dijk en brengt je langs het huis waar Vincent van Gogh tijdens zijn studie heeft gewoond. Wil je ontspanning aan het water? Kies voor een rondje om de Piushaven. Het Veemarktkwartier, laat de creatieve bedrijvigheid zien. Loop langs de prachtige historische panden in dit gebied. De Binnenstadswandeling laat je bijzondere, mooie, historische en karakteristieke plekjes in Tilburg zien. Laat je verrassen door de combinatie van cultuur, natuur en historie die de binnenstad te bieden heeft. Langs de route zijn er verschillende mogelijkheden om te stoppen voor een hapje en een drankje.

Nieuwlandstraat (1,5 km)

Typerend voor de Nieuwlandstraat zijn de vele creatieve en opvallende winkels met een gevarieerd aanbod. Ontdek fraaie gebouwen van het jaar 1900. Tijdens de wandeling zie je een goed contrast tussen de hoog- en laagbouw. Talrijke versieringen en specifieke evenementen zijn op de gebouwen aangebracht.

O.L. Vrouw van Koningshoeve (Ongeveer 10 km)

Deze wandeling brengt je naar het heiligdom van Peerke Donders. Petrus Donders, was de oudste zoon van een huiswever. In 1841 werd hij tot priester gewijd. Het heiligdom ligt aan de rand van de stad in een natuurlijke omgeving. De route start vanaf de Abdij O.L. Vrouw van Koningshoeve en gedurende de route loop je langs interessante buitenwijken en diverse mooie gebouwen.

Kloosterfietsroute (43 km)

Benieuwd naar de diverse kloosters in Tilburg? Ga met deze fietsroute op ontdekkingstocht! Tijdens de route kom je langs bijzondere, mooie en historische kloosters. Wil je tussendoor een kopje koffie drinken of een hapje eten? In de binnenstad vind je tal van gezellige koffietentjes of cafés.

Tilburgse Cultuur Fietsroute (26 km)

Deze fietsroute neemt je mee langs musea en andere culturele instellingen, kunstwerken en Tilburgse parken. De start van de route is bij het Station Tilburg, aan de Spoorlaan. Wist je dat het dak van het station ook wel ''het Kroepoekdak'' wordt genoemd? Het is een opmerkelijk vormgegeven 'zwevende' overkapping, waaronder de perrons liggen. Tijdens de route kom je onder andere langs het TextielMuseum, de Drieburcht en het Peerke Donders Paviljoen.

Groene Mal Fietsroute (35 km)

In de omgeving van Tilburg vind je zo'n negen natuurgebieden. De Groene Mal Fietsroute brengt je langs een aantal kleurrijke gebieden. Onder andere langs Moerenburg, de Piushaven en het Reeshofbos. Een diversiteit aan planten en dieren kun je in deze gebieden vinden.