The things I used to do | Hans Broek bij De Pont

Op 18 november start de tentoonstelling van Hans Broek; "The things I used to do." In deze tentoonstelling speelt het landschap een grote rol. De tentoonstelling is tot 21 april te bewonderen!

Met uitgestrekte panaroma's wist Hans Broek 25 jaar geleden het landschapsschilderij al nieuw leven in te blazen. Voorheen waren dit panorama's van de westkust, nu zien we forten, kerkers, celdeuren en huizen van plantagebezitters langs de kusten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Zij fungeren als stille getuigen van het Nederlandse Slavenverleden.

Hans Broek raakte hierin geïnteresseerd in de tijd dat hij in Amerika woonde. Daar ervaarde Hans de kloof tussen de witte en Afro-Amerikaanse mensen. Je zult nu ook wel de "Black Lives Matter" beweging kennen. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden. Hij voelde zich persoonlijk dichtbij betrokken omdat hij zelf afstamt van een zeventiende-eeuws bestuurslid van de admiraliteit, die nauw verbonden was met de slavernijhandel.

In deze reeks zien we dat Hans een meer expressionistische stijl laat zien. Er wordt gekozen voor donkere verf inclusief tekst van plaats en datum. Hiermee geeft Hans Broek en extra zware lading mee aan het doek.

Wil je meer weten over deze tentoonstelling of kaartjes reserveren? Klik dan hier.

De Pont Museum

Wilhelminapark 1