Sigmar Polke | De Pont museum

"Das kann doch kein Motiv sein" is tot 5 september te bezichtigen in De Pont. Deze expositie van Duitse kunstenaar Sigmar Polke is speels en ongelooflijk veelzijdig en geeft een beeld van Polkes werk over een periode van 40 jaar bestaande uit foto's, fotokopieën, drukken, collages en kunstenaarsboeken. 

Maar wat is nu de "signature" van Sigmar Polke?  Zijn signature is dat hij er geen heeft, hij begon ooit met pop-art en ontwikkelde van daaruit zijn eigen stijl. Hij gebruikte voor zijn werk in oplage vaak de goedkope, industriële  offset waarmee grote oplagen kunnen worden gemaakt. Zo wilde hij zijn kunst voor een groter publiek toegankelijk maken. Sigmar wilde toch het beste uit de samenwerkingen met drukkers halen en vroeg hen vaak met moeilijke materialen te werken die arbeidsintensief waren, want "Leicht kann jeder" (makkelijk kan iedereen), aldus Polke. 

Maar ondanks het feit dat hij industriële middelen gebruikte om zijn werk te drukken kregen alle werken toch een eigen identiteit door het toevoegen van handgeschilderde details of wisselende kleurlagen. In 2000 liet hij een stempel maken van een onooglijk vlekje met de tekst 'Das kann doch kein Motiv sein'. Maar wel bij Polke dus.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze toffe expositie? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Beeld: Sigmar Polke, Filmverführung 1998. Courtesy Kunstraum am Limes – Sammlung Zeitgenössischer Kunst, Hillscheid en Galerie Christian Lethert, Keulen.

Foto: Werner Baumann. © The estate of Sigmar Polke, Köln, c/o Pictoright Amsterdam 2021    

Delen
Verschillend

De Pont Museum

Locatie

Wilhelminapark 1
5041 EA Tilburg

Toon op kaart

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00-17:00
Woensdag 11:00-17:00
Donderdag 11:00-20:00
Vrijdag 11:00-17:00
Zaterdag 11:00-17:00
Zondag 11:00-17:00

Contact

www.depont.nl
info@depont.nl
013-5438300

Faciliteiten

  • Pinnen mogelijk
  • Groepen mogelijk
  • Parkeermogelijkheid
Delen