Nieuw!

Rineke Dijkstra in de Pont

Tot 22 juli is de grote overzichtstentoonstelling van Rineke Dijkstra te bewonderen in museum De Pont.

Rineke Dijkstra werd in oktober geprijst met The Hasselblad Award, een van de meest prestigieuze internationale fotgrafieprijzen. De internationale jury roemde Dijkstra om haar “briljante studie van de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid” en schreef over haar: “Ze slaagt erin mensen zo te vangen dat ze op een verbazingwekkende manier aanwezig zijn, op precies dat ene moment. Hoewel ze absoluut modern zijn, tijdloos zelfs, doet haar portretwerk denken aan de grote meesters van de Gouden Eeuw van de Nederlandse kunst.”

Indringende strandportretten
Dijkstra werd zo’n twintig jaar geleden wereldberoemd met haar indringende strandportretten, waar verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun culturele achtergrond subtiel aan het licht treden. In andere series, zoals Jonge moeders en Stierenvechters, strijden tegengestelde emoties als uitputting, opwinding en trots om voorrang.

Oog in oog
De fraaie, haarscherp gedetailleerde foto’s geven de toeschouwer bijna het idee oog in oog te staan met de geportretteerden. Tegelijk verliezen ze door het seriële karakter deels hun individualiteit. Als kijker identificeer je je vooral met de algemeen menselijke gevoelens die zij tonen, zoals verlegenheid of ongemak. Dijkstra maakt ook video’s, waarvan De Pont er in 2010 een aankocht: The Weeping Woman, Tate Liverpool. Hierin is te zien en te horen hoe een groep schoolkinderen op ernstige toon discussieert over de betekenis van Picasso’s schilderij The Weeping Woman. Deze video is nu, tijdens de jubileumtentoonstelling WeerZien, ook te zien.

Hasselblad Award
Andere fotografen die in het verleden de prestigieuze Hasselblad Award wonnen en vertegenwoordigd zijn in de vaste collectie van De Pont, zijn Stan Douglas (2016), Sophie Calle (2010) en Jeff Wall (2002). Ook van hen is momenteel werk te zien in het museum.

De Pont Museum

Wilhelminapark 1