Favoriet!

Podcast Sjef komt online!

Vanaf 20 januari kun je luisteren naar de podcast; Sjef. Deze podcast verteld je over het leven van Sjef Paijmans tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De dagboeken zijn in het beheer van het Regionaal Archief Tilburg. Omdat Sjef een goede schrijver was die de lezer écht meeneement besloten ze er een podcast over te maken.

Sjef Paijmans werd direcht na de oorlog gearresteerd vanwege de verdenking dat hij sympathiën had richting de Duitsers. Paijmans was lid van het Nationaal Front. Deze organisatie werd in de oorlog verboden door de Duitsers. Paijmans is nooit formeel aangeklaagd of veroordeeld en hij heeft altijd ontkent met de Duitsers te hebben samengewerkt. 

Voor de podcast heeft schrijver en radiomaker Daan Doesburgh had gewerkt. Hij heeft naar mensen gezocht die het leven van Sjef wat extra kracht kunnen bijzetten. Deze gesprekken worden ook in de podcast verwerkt. De stem van Sjef wordt ingesproken door Martin de Brouwer, geboren en getogen in Oisterwijk. Ook komen historicus Ad van den Oord, historica Machlien Vlasblom, Hans Paijmans (de zoon van Sjef) en Jeroen van den Eijnden, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, aan het woord. 

Josephus Johannes Paijmans, ook wel 'Sjef'of 'Jos' genoemd, was de zoon van de Oisterwijkse scheonfabrikant Paijmans. Op de dag van de bevrijding van Oisterwijk wordt Sjef meteen opgepakt onder verdenking van samenwerking met de Duitsers. Hij brengt ruim tien maanden in gevangenschap door. Van maart tot augustus 1945 verblijft hij zelfs in interneringskamp Vught. Na zijn vrijlating keert Sjef terug naar Oisterwijk, waar hij in de jaren 70 en 80 zijn verhaal op papier zet. Hij is niet alleen een goede schrijver maar ook een goede tekenaar. Sjef Paijmans overleed op 23 oktober 2006

Het is natuurlijk moeilijk om te praten over 'goed'of 'fout' want de scheiding is vaak helemaal niet zo makkelijk te maken.

De podcast is te vinden in de gangbare podcast-media als Spotify en Soundcloud. De muziek is van Bart de Vrees, het ontwerp van het logo is van Anna Berkhof. Het script is van Daan Doesborgh.

Wil je na het luisteren van de afleveringen alle dagboeken van Sjef Paijmans lezen? Dat kan via de website van Regionaal Archief Tilburg.

Delen

Locatie

Online

Delen