Without Trace | De Pont

Tot en met 16 januari 2022 kun je de tentoonstelling "Without Trace" bewonderen bij De Pont museum. Bekijk de prachtige foto's van landschappen en uitzichten en sta stil bij waarom deze plekken zo bijzonder zijn. Er zit achter iedere plek namelijk een geweldadig verleden. Dit kan te maken hebben met kolonialisme, oorlog of gewoonweg geweld, dit maakt deze plekken bijzonder, en helpen ons te herinneren wat er ooit is gebeurd.

Deze tentoonstelling heeft zijn naam gekregen door een werk dat in 2013 is gemaakt door de Noord-Ierse kunstenaar Willy Doherty. ‘Wat je niet ziet kan je ook niet fotograferen,’ zegt Doherty over de manier waarop hij in zijn werk refereert aan de bloedige strijd die zich vanaf de jaren zestig in Noord-Ierland voltrok. Zijn foto's tonen beelden van donkere en verlaten weggetjes en steegjes, prikkeldraad en geblokkeerde straten. Op dat moment is er wellicht niets aan de hand, maar de omgeving laat zien dat dat plots zou kunnen toeslaan. 

Stan Douglas wil in zijn werk graag de "Minor histories of a place" tonen, door vergeten geschiedenis in beeld te brengen. Zo weten wij dat er in de 18e eeuw werd gevochten om de Canadese Westkust maar zijn hierbij de originele bewoners in de vergetelheid geraakt.

Steve McQueen maakte de video "Unexploded", een video over zijn bezoek aan Irak in 2003. In plats van het geweld direct te filmen weet hij het pijnlijk duidelijk in beeld te krijgen dat Irak wordt geteisterd door oorlogen. Denk hierbij aan beelden van kapotte huizen en lege straten.

Ben je nieuwsgierig naar de rest van de tentoonstelling? Neem dans eens hier een kijkje voor meer informatie.

Delen
Verschillend

De Pont Museum

Locatie

Wilhelminapark 1
5041 EA Tilburg

Toon op kaart

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00-17:00
Woensdag 11:00-17:00
Donderdag 11:00-20:00
Vrijdag 11:00-17:00
Zaterdag 11:00-17:00
Zondag 11:00-17:00

Contact

www.depont.nl
info@depont.nl
013-5438300

Faciliteiten

  • Pinnen mogelijk
  • Groepen mogelijk
  • Parkeermogelijkheid
Delen