Examenconcert Floor Bakker & Nuno Silva in de Concertzaal

Maandag 24 juni om 19:30 uur staat er een uniek concert op het programma van de Concertzaal van Theaters Tilburg. Een groots examenconcert waarin Floor Bakker (cello), student aan Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Nuno Silva (saxofoon), student aan Fontys Master of Music samen met een symfonieorkest bestaande uit studenten van AMPA en de Master of Music een programma zullen laten horen vol van contrasten. Floor en Nuno hadden beide de wens om hun studies af te sluiten met een solo-optreden met symfonieorkest. Samen verzamelden ze een orkest van vrienden en collega's om zich heen speciaal voor deze gelegenheid. Speciaal voor het examen van Nuno schreef dirigent en componist Ximo Tarín Micó zijn Concert Secret, dat op deze avond in première gaat. Afgelopen winter voegde de veelbelovende, jonge componist Xavier van de Poll zich bij het gezelschap, wat het concert tot een avondvullend programma zal maken. Van de hand van Xavier gaat het stuk Rauha deze avond première.

Rauha - Xavier

Rauha (Fins voor Kalmte of Vrede) is een symfonisch gedicht, dat het verhaal vertelt van de dood en opstanding van een jong meisje dat ten val komt in een meedogenloos, bevroren landschap. De meditatieve opening wordt gevolgd door het huilen van een eenzame wolf in de verte, voordat het meisje inzakt en in een tragische dood wordt opgenomen in het ijzige landschap. Wanneer een engel verschijnt om de ziel van het meisje mee te nemen, komt de muziek tot bloei en de beklemmende worsteling transformeert naar een gelukzalige rust. Xavier schreef het stuk Rauha in de winter van 2018 als een muzikaal eerbetoon aan Finse muziek, die hem na aan het hart is. De klankcombinaties zijn ook geïnspireerd door de landschappen in de koude, noordelijke provincies van Finland, waarin we zowel ijzige koude, als ook enorme ruimte en rust kunnen ervaren. Een belangrijke rol in dit werk is weggelegd voor sopraan Hanna van Rooijen.

Schumann - Floor

Het beroemde Celloconcert in A-klein, op. 129 van Robert Schumann is een stuk dat wereldwijd tot een van de mooiste en beste celloconcerten uit de geschiedenis wordt gerekend. Schumann werd gedurende zijn korte leven geplaagd door depressies en hallucinaties, maar gedurende twee weken in de zomer van 1850 was hij echt gelukkig. In deze twee weken schreef hij zijn celloconcert, waarvan hij het tweede deel in liefde opdroeg aan zijn vrouw Clara. Zij schreef in haar dagboek over het celloconcert: "De romantiek, de levendigheid, de frisheid en humor, maar ook de verweving van de cellopartij met het orkest zijn absoluut verrukkelijk. En wat een prachtige samenklanken en diepe gevoelens vind ik in de melodische passages!" Het is voor Floor lang een wens geweest dit stuk eens met orkest uit te voeren en op 24 juni zal ze dit prachtige celloconcert eindelijk voor u ten gehore brengen.

Concert Secret - Nuno en Ximo

Lang bestond het plan van Ximo een saxofoonconcert te schrijven voor zijn goede vriend en collega Nuno. Het is een stuk geworden waarin van de saxofonist zowel in muzikale expressie als technische vaardigheden het uiterste wordt gevraagd. Dit concert voor altsaxofoon, het Concert Secret, vertelt het verhaal van de dichter Carles Riba (1893-1959), die in 1939 van zijn thuisland moest vluchten, vanwege zijn associatie met het Catalaans Nationalisme, toen er een einde kwam aan de Spaanse Burgeroorlog en Franco de macht greep. Hij leefde vier jaar in ballingschap, de angstige en ontheemde jaren die in het saxofoonconcert worden uitgebeeld. Het stuk is sterk expressionistisch voor de saxofoonsolist en laat duidelijk vleugen zien van de componisten die Ximo's grote voorbeelden zijn: Stravinsky en de Franse impressionisten. Al met al wordt deze intense belevenis een spetterend einde van de avond.