Darger - Karina Holla

Karina Holla vertelt over het bizarre leven van een man die kunst als mentale overlevingsstrategie gebruikte. Een collagevoorstelling die met beeld, beweging, stem en tekst de tekeningen van alchemist Henry Darger tot leven brengt.


 

Hij was een kluizenaar die in totale sociale isolatie. Zijn verschrikkelijke ervaringen verwerkte hij in fantastische tekeningen en verhalen, waarmee hij een even betoverende als wrede fantasiewereld van idyllische verschrikkingen schiep. Een visionaire wereld die gepaard ging met zelfhaat, agressie en zelfvernedering. Pas na zijn dood maakte hij naam als outsider artist.

In 2018, het jaar waarin zij de Theo d’Or voor haar aangrijpende rol in ROMP ontving, zag Karina Holla een tekening van Henry Darger die zij meteen fascinerend vond. Liefelijke, delicate, naakte kleine meisjes met vlindervleugels, hoorns van een ram en een mannelijk geslachtje.

Zijn levensverhaal vond ze zo intrigerend, dat ze besloot er een stuk over te maken, zijn wereld voor de toeschouwer toegankelijk te maken en de schoonheid van zijn beelden te laten zien. Het is een wereld waarvan je je op het eerste gezicht liever zou afkeren, maar waardoor je toch gefascineerd raakt, de mens die in isolement overleeft.

Henry Darger laat zien dat kunst een mentale overlevingsstrategie kan zijn.

Check deze link voor meer info en tickets.

Delen
Vanaf 10,00 Koop tickets

De Nieuwe Vorst

Locatie

Willem II straat 49
5038 BD Tilburg

Toon op kaart

Contact

www.denieuwevorst.nl
info@denieuwevorst.nl
013-5328520

Faciliteiten

  • Pinnen mogelijk
  • Kindvriendelijk
  • Groepen mogelijk
Delen