Carnaval in Tilburg Kruikenstad

Van vrijdag 21 februari tot en met dinsdag 25 februari kleurt Tilburg weer groen-oranje. Tilburg verandert voor vijf dagen in Kruikenstad en d

e sleutel van de stad wordt overgedragen aan prins carnaval. Elk jaar barst het weer van de feestjes en evenementen, bereid je alvast voor op een aantal hoogtepunten van carnaval in Tilburg Kruikenstad!

D'n Opstoet van Kruikenstad

Zondag is traditioneel de drukste dag voor de Kruiken, dan vindt namelijk de carnavalsoptocht plaats, ook wel d'n Opstoet genoemd. Dat betekent dat Tilburg van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht in één groot festivalterrein verandert. Niet alleen in de kroegen is het feest, ook langs de route organiseren bewoners feestjes en vind je fijne feestjes. Wil je carnaval beleven als een échte Kruik? Dan kun je deze dag niet missen! In 2020 vindt d'n Opstoet plaats op 23 februari. Wil je een klein voorproefje op D'n Opstoet van 2019? Check dan ook eens deze artikelen:

Carnaval in Tilburg Kruikenstad

Bij carnaval horen natuurlijk tradities, zo ook in Tilburg! Zo start carnaval officieel pas op zaterdag, maar barst het eigenlijk op vrijdag al los tijdens de Kroegendwèèltocht. Op zaterdag komt Prins carnaval met zijn gevolg aan per trein. Tijdens d'n Inhaol wordt de sleutel overgedragen en daarna worden er handen geschud met de Kruiken. De Kruikenzeiker staat op zijn sokkel op de Heuvel en carnaval is geopend. Naast d'n Opstoet en d'n Inhaol zijn er nog een aantal traditionele evenementen: de Kruikenviering, het Kaajbaandefist, Kruikenstad in Koor en het Tjeukefist op carnavalsmaandag en de Kènderstoet, het BoelieKroeleFist en Et Sebiet op de carnavalsdinsdag.

Wat je moet weten

Ga je voor het eerst carnaval vieren in Tilburg? Dan zijn er wel een aantal dingen handig om te weten. Zo betaal je met de kruikenmunt, drink je vooral veel Schrobbelèr en is de boerenkiel een geliefd carnavalspak in Tilburg. Check ook eens dit artikel om te zien hoe je zo'n kiel moet dragen. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je écht niet kunt maken als je carnaval gaat vieren in Tilburg, check daarvoor dit artikel.

Carnaval in Tilburg bekijken

Om te zien hoe carnaval gevierd wordt, raden we je aan om de documentaire 'Déés is Karneval' eens te bekijken. Hierin wordt een inkijkje gegeven bij carnavalsverenigingen en de carnavalsstichting. Wil je meer weten over de geschiedenis van Tilburgs carnaval? Check dan eens de aflevering van Andere Tijden, want wist je dat carnaval vieren tot 1963 in Tilburg illegaal was?

Carnavalskwèèkers

En dan een traditie vanuit Tilburg.com: de kwèèkers! Sinds 2005 verspreidt Tilburg.com tijdens carnaval namelijk gekleurde kaartjes met Tilburgse uitspraken. Deze kwèèkers zijn te vinden in de kroegen en zijn inmiddels een waar verzamelitem geworden. De Tilburgse openingszinnen en ijsbrekers worden bedacht door Tilburgers en verzameld en verspreid door Tilburg.com. Inmiddels zijn de kwèèkers ook (in beperkte oplage) verkrijgbaar als carnavalsembleem. https://www.youtube.com/watch?v=I4W3g6cXZ7A

Alles over carnaval in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, de beste acties en gekste foto's van carnaval in Tilburg:

carnaval tilburg

Delen
Delen