Bevrijd van de vergetelheid

Regionaal Archief Tilburg start op 4 mei met een project om Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een gezicht te geven én een levensbeschrijving. Het blijft belangrijk om de slachtoffers te herdenken ondanks dat het al meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en het archief wil van iedereen een foto én een levensbeschrijving.

In de Wiki Midden-Brabant staan nu 752 namen van omgekomen personen uit Tilburg en omgeving. Deze lijst is gebaseerd op het onderzoek dat archiefmedewerker Gerrit Kobes heeft gedaan. 132 Joodse Tilburgers zijn vermoord in concentratie- en vernietigingskampen zoals Auschwitz, Bergen-Belsen en Sobibor. Ook zijn er mensen bij die omgekomen zijn in Duitsland tijdens werkzaamheden voor de Arbeitseinsatz. Tot de slachtoffers behoren ook mensen uit het verzet, die de dood vonden in concentratiekampen, op ’n fusilladeplaats of tijdens een verzetsactie. Er waren ook veel vrouwen, mannen en kinderen die de bombardementen en beschietingen niet overleefden, zoals bijvoorbeeld het gezin Stalpers-Van der Velden. Zij kwamen om het leven tijdens het bombardement van 12 mei 1940 in de Noordstraat. Agenten die weigerde om met de Duitse politie samen te werken staan ook op de lijst. De vijftienjarige Wilhelmus van Ooijen, stond op 5 september 1944 (dolle maandag in Tilburg) op de Kanaaldijk en werd geraakt door een waarschuwingsschot van een agent die een plunderende menigte wilde tegenhouden.

Help jij mee met het schrijven van de levensverhalen?
Kun jij de gegevens van het archief aanvullen, stuur je reactie dan naar info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers. Het project loopt van 4 mei tot 27 oktober. Om de voortgang bij te houden kun je kijken op www.regionaalarchieftilburg.nl en de socials van het archief. Kijk op de Wiki Midden-Brabant voor de Tilburgse oorlogsslachtoffers. Ga naar Pinterest voor de foto's van de oorlogsslachtoffers die het archief nu al heeft.