Must see!

Anne & Patrick Poirier - EXOTICA

Vanaf 15 september is de expositie Exotica van Anne en Patrick Poirier te zien in museum De Pont. Patrick en Anne doorkruisen het verleden op verschillende manieren gedreven door nieuwsgierigheid.

Ze brengen sinds 1969 archeologische vindplaatsen in kaart. Niet alleen in het oude Rome, waar vijftig jaar geleden de artistieke zoektocht begon. Maar ook op de meest uiteenlopende plaatsen elders in de wereld: van Angor Wat, een half door oerwoud overwoekerd tempelcomplex in Cambodja, tot Los Angeles, een moderne metropool die tijdens hun verblijf net getroffen was door een aardbeving. Ze maken foto's en notities en verzamelen overblijfselen en planten ter plaatse. Dit vormt de basis voor de maquettes, fotoseries en werken op papier.

Het geheugen wordt al sinds de oudheid vaak voorgesteld als een gebouw met kamers waarin een eindeloze stroom beelden en herinneringen ligt opgeslagen. De Poiriers zien hun sculpturen als ontwerpen voor fysieke gebouwen, maar het zijn tegelijk ook metaforen voor ‘mentale’ gebouwen. Nu eens als archeoloog, dan weer als architect doen ze opgravingen en bouwen ze ruïnes van het verleden, het heden en de toekomst. Maar je zou ze ook kunnen zien als utopieën die aan de tirannie van de tijd zijn ontsnapt.

Hun werk was de afgelopen decennia in Nederland slechts sporadisch te zien. De tentoonstelling in De Pont biedt voor het eerst een ruim overzicht van de jaren zeventig tot nu. Het meest recente werk, een groot tapijt, heeft Palmyra tot onderwerp. De archeologische opgraving van deze beroemde eeuwenoude stad werd tijdens de oorlog in Syrië zwaar getroffen. Het maakt zoals veel van hun werk zichtbaar hoe heden en verleden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De Pont Museum

Wilhelminapark 1